EU – tidenes solidaritetsprosjekt.

Etter siste folkeavstemning om EU har det skjedd mange og store endringer både i Norge og i EU. De to største endringene i EU sett med mine øyne er de store utvidelsene som har funnet sted siden jernteppets fall og intern enighet om en radikal miljøpolitikk.

Selv skiftet jeg holdning til EU en eller annen gang over årtusenskiftet. Mye av min grunn for å gå fra nei til ja lå dengang i utvidelsene østover. For meg var det essensielt at EU var tilgjengelig for alle europeiske land som oppfylte gitte kriterier i forbindelse med demokrati, folkestyre og respekt for menneskerettigheter. Nå omfatter EU stort sett alle europeiske land som ønsker være del av unionen. De har et felles indre marked og en egen, sterk valuta og felles miljøpolitikk.

Det blir stadig viktigere i en globalisert verden å tenke større for å håndtere vanskelige utfordringer knyttet til miljø og klima. Klimagasser har som kjent ingen nasjonalitet og kjenner ingen landegrenser. Direkte konsekvenser av endringer et sted vil raskt vises andre steder. EU er en sterk pådriver for forpliktende internasjonale klimaavtaler og er mer progressiv enn for eksempel Norge i sin klimapolitikk.

Sammen med klimapolitikken har utvidelsen østover gjort EU til tidenes solidaritetsprosjekt. EU jobber med intern utjevning, sikkerhet, utvikling og stabilitet til alles beste. For meg blir det litt underlig å stå på sidelinjen som nordmann og si at vi ikke ønsker å bidra til fremgang og velstand i Europa fordi det er viktigere å holde på særrettigheter innenfor fiskeri spesielt men også landbruk. EU er absolutt ikke rosenrødt på alle områder, men det er pokker meg ikke Norge heller. I EU virker også viljen til endring være langt større og sterkere enn i Norge.

EU er solidaritetsalternativet og klimaalternativet.

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: