Fildelingspartiet Venstre

onsdag 15.april inviterte Høyre, sammen med IKT-Norge til fildelingsseminar på Stortinget.  Fokuset var rettet mot ulovlig nedlasting og framtiden for musikkbransjen. Dette sier ikke så rent lite om fokuset til forskjellige politiske partier rundt fildeling. Det er ressurssterke pressgrupper man gir seg i kast med når man går til angrep på platebransjen gjennom å lansere fri fildeling. Det er ikke artister og kunstnere man slåss mot, det er platebransjen. Artistene som leverer varene får fint lite igjen av de 200 kronene man betaler for en CD-skive i butikken. De som virkelig tjener penger og har gjort det lenge er platebransjen, representert ved noen få verdensomspennende organisasjoner med milliardinntekter.

Hvorfor skal jeg som konsument betale mesteparten av det en CD-skive koster til et selskap som kun står for trykking og distribusjon av CD-skivene mens artisten/e hvis produkt jeg har betalt for, knapt får noe som helst av min 200-lapp? Plateselskapene er fordyrende mellomledd som kanskje hadde livets rett en gang i fortiden hvor man ikke hadde internett som infrastruktur og løsninger for direkte kontakt mellom artister og tilhørere som man har i dag.

Med dagens teknologi er det relativt enkelt for artister å produsere og publisere sin egen musikk direkte på internett og spre sin musikk via forskjellige communities og kanaler som Myspace, Youtube, Facebook osv… Her har man i mye større grad mulighet for å komme i direkte kontakt med sine tilhengere og nå nye og store grupper man ellers ikke ville nådd med sin musikk via tradisjonelle kanaler som det plateselskapene representerer. Ofte kan det være at et plateselskap har lyst å satse på deg i hjemlandet ditt og kanskje i noen andre land mens plateselskapets representanter i andre land absolutt ikke vil satse på deg som artist. Det sitter enkelte forståsegpåere og siler ut hva som skal være god musikk og hva som ikke skal være god musikk, dette er ikke heldig hverken for artister eller potensielle nye tilhengere. Velkommen til den nye verden, en verden hvor folket selv får avgjøre hva som er god musikk og hva som ikke er god musikk. Kanskje får vi frem nye fantastiske artister som man ellers aldri ville oppdaget fordi de ikke kom igjennom nåløyet til en eller annen forståsegpåer på et eller annet kontor i et eller annet land.

Samtidig viser undersøkelser at de som er ivrigst på å laste ned musikk fra nettet også er de som bruker mest penger på kjøp av musikk i platebutikken. Altså er ikke musikknedlasting fra nettet en erstatning for platekjøp i butikken, snarere tvert imot. Jeg tror mennesker som laster ned musikk i større grad gjør vurderinger av musikken de laster ned og går og kjøper den musikken de liker best.

En tenkt modell kan være at man har communitysider hvor artister kan registrere seg og legge ut musikk og hvor forbrukere kan streame eller laste ned musikk. Penger vil man tjene på annonser på disse nettstedene, og slike communitysteder med flere millioner brukere vil også tjene gode penger på annonser. Disse inntektene kan man tenke seg at kanaliseres ut til artistene som er registrert på siden etter en hensiktsmessig fordelingsnøkkel. Dette vil i stor grad bety døden for plateselskapene slik vi kjenner dem i dag, og det er greit. Dersom plateselskapene skal ha livets rett så må de omstille seg til den nye virkeligheten. Klarer de dette vil de fortsette tjene gode penger og ha det greit.  De som ikke klarer omstille seg fra en gammeldags måte å tenke på vil forsvinne og slik må det være.

Det eneste partiet i Norge som tør ta tak i debatten rundt fildeling og tenke nytt og fremtidsrettet er Venstre, kanskje ingen bombe at jeg er veldig glad i Venstre. Der hvor andre partier, inkludert Høyre, tviholder på gammelt tankegods fra en tid som nå hører hjemme i historiebøkene så tør Venstre utfordre vedtatte sannheter og gamle strukturer for å forme en politikk som reflekterer det samfunnet vi lever i.

Blogglisten

Twingly Blog Search
torkildstrandvik
Search results for “torkildstrandvik”
Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: