Byrådens arroganse

I onsdagens utgave av Dagsavisen følger byråd Sylvi Listhaug opp stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjons utspill om rusmiljøet i Oslo.

Sosialbyråden forstår ikke

Det er nærmest uvirkelig å lese at sosialbyråden i Oslo fremstår som totalt blottet for kunnskap og vilje. Listhaug får seg til å si at kommunepolitikerne i Oslo ikke har noen myndighet til å flytte folk. Både Stølen og Venstre er klare på at løsningen ikke er å jage de narkomane, men å tilby dem hjelp. De narkomane både ber om og trenger er oppfølging i form av medisinsk og psykiatrisk hjelp.

Overdosedødsfall

I går var jeg tilfeldigvis på Christiania kafe, utenfor skjer det som ofte skjer i rusmiljøet i Oslo, noen setter en overdose. Det var ikke et pent syn, langt derifra, men denne personen fikk umiddelbart hjelp fra vektere og tilfeldig forbipasserende. Hva hadde skjedd om denne personen hadde satt en overdose godt skjult fra ordensmakten bak et skur en eller annen plass i byen? Jo, denne personen ville blitt et nytt tall i rekken av overdosedødsfall. Politiet og ambulanse kom raskt til stedet og personen overlevde. Takket være at vedkommende ikke var blitt jaget bort til et sted hvor ingen ville sett han så ser statistikken for overdosedødsfall litt bedre ut i dag.

Sosialpolitikk

Man fjerner ikke problemet ved å forby det, dette har Stølen forstått men åpenbart ikke Listhaug, det er skremmende. Løsningen er et samspill mellom den kommunale sosialtjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det at byråden velger å ikke erkjenne at rusmiljøet i Oslo er et sosialt problem og hennes ansvar, gjør det vanskelig å finne de konstruktive og gode løsningene vi trenger. Venstre vil gjerne ha byråden med på gode løsninger, sånn som da Venstre foreslo og fikk gjennomslag for sprøyterom i Oslo, nettopp med argumentasjonen om at man på denne måten kunne bidra til å redusere overdosedødsfall.

Løsningen

Venstre er klinkende klare på at man ikke ønsker åpenbart salg av narkotika, men samtidig så må andre partier ta inn over seg at man kan ikke forby seg vekk fra problemet. Venstre er det eneste partiet som forstår at løsningen er en kombinasjon av å slå ned på salg og nyrekruttering til rusmiljøet samtidig som man har gode og skreddersydde opplegg til å hjelpe de rusmisbrukerne som ber om hjelp, når de ber om det. I dag er det slik at rusmisbrukere må være så nedbrutt, både fysisk og psykisk, at de ikke er i stand til å ta vare på seg selv før det i det hele tatt er aktuelt å hjelpe dem. En slik situasjon er ikke velferdsstaten Norge verdig.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentar to “Byrådens arroganse”

 1. Ivar Johansen Says:

  Og det er jo Venstre som er garantisten for at Fr.P og byråd Listhaug sitter med byrådsmakten i Oslo.

 2. torkildstrandvik Says:

  Venstre er ingen garantist for at FrP sitter i byråd, det er bare tull. H/FrP-byrådet henter stort sett budsjettstøtte fra Venstre og KrF mot at vi selvfølgelig får gjennomslag for vår politikk.

  Dette har gitt seg utslag i blant annet månedskort til 550 kr. Dette måtte byrådet bli med på for å sikre seg støtte til budsjettet sitt.

  Mer spesielt i forhold til akkurat denne saken som jeg skrev om over så var det Venstre som fikk på plass sprøyterom i Oslo.

  Så lenge Venstre får god uttelling ved å sitte i opposisjon og gi sin støtte til vekselsvis H/FrP eller AP/SV/Rødt avhengig av hva som ligger nærmest Venstres politikk og er mest viktig for oss, er det vel ingen grunn til å gjøre noe med den situasjonen?

  Jeg føler det jo også litt betimelig å spørre hva f.eks. SV ønsker å gjøre i rusomsorgen i Oslo? Avsporinger om byrådsmakten i Oslo er egentlig ganske uinteressant i denne saken. Vi snakker om rusomsorg og hvor er SV og de andre partiene her? Skulle gjerne hatt SV og andre med på Venstre sine løsninger slik at vi kan få gjort mer med rusomsorgen i Oslo. 🙂

 3. Fabian Says:

  @ivarjohansen: Venstre er budsjettpartner med byrådet fordi vi velger kolera foran pest. Kolera kan som kjent kureres (les: fargelegges grønnere). Og det betyr ikke at vi ikke kan og skal kritisere byrådet…

 4. Ivar Johansen Says:

  «Venstre er ingen garantist for at FrP sitter i byråd, det er bare tull. H/FrP-byrådet henter stort sett budsjettstøtte fra Venstre og KrF mot at vi selvfølgelig får gjennomslag for vår politikk.

  Dette har gitt seg utslag i blant annet månedskort til 550 kr. Dette måtte byrådet bli med på for å sikre seg støtte til budsjettet sitt.
  »
  Så langt jeg kan komme på i farta har vel ikke Venstre fått flertall med H/Fr.P for så mye som en millimeter ut over det som allikevel har/hadde fått støtte av Arb.p. og SV. Månedskort på 550 kr. er f.eks. vedtatt av et enstemmig bystyre.

  «Jeg føler det jo også litt betimelig å spørre hva f.eks. SV ønsker å gjøre i rusomsorgen i Oslo? Avsporinger om byrådsmakten i Oslo er egentlig ganske uinteressant i denne saken. Vi snakker om rusomsorg og hvor er SV og de andre partiene her? Skulle gjerne hatt SV og andre med på Venstre sine løsninger slik at vi kan få gjort mer med rusomsorgen i Oslo.»

  Første vi må gjøre er å føre tilbake det budsjettkutt Rusmiddeletaten ble påført med H/F/V og Kr.Fs budsjett for 2009: 8,1 millioner kroner, og som gjør at etaten er tvunget til å planlegge redusert aktivitet og færre stillinger både i Uteseksjonen og Oppsøkende tjeneste.

  Jeg antar jeg må få fremmet et slikt forslag til behandling i bystyrets møte nå i juni. Kan du garantere Venstres støtte?

 5. Frp spiller “innvandrervisa” under valgarrangement. « Torkild Strandvik’s Blog Says:

  […] Hele seansen vitner om Frp sin gjennomgående mangel på gangsyn og anstendighet. Dette er et parti som livnærer seg på fremmedfrykt og sleivspark til de mest vanskeligstilte i samfunnet. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: