SV og oljeutvinning i Lofoten Vesterålen.

I Dagbladet står det å lese at «det blir tøffe tak mot Jens med et stort bildet av Kristin Halvorsen. Jeg stiller meg spørsmålet, hvor mye troverdighet har SV på miljøsaker etter at de i regjering gav konsesjon til utbygging av Goliat? Dette også uten elektrifisering men med eget gasskraftverk uten CO2-rensing ute på anlegget. Det er i og for seg greit at SV går til valg på nei til oljeleting i Lofoten og Vesterålen, men dersom de ikke tør sette ned foten for Goliat, hvordan skal man da ha troverdighet i forhold til Lofoten Vesterålen.

Det morsomme paradokset er at dersom SV faktisk mener for alvor at vern av Lofoten Vesterålen er så viktigs å burde de anbefale sine velgere å stemme Venstre siden Venstre er garantisten mot oljeutvinning i disse sårbare områdene. En stemme til SV vil være en stemme til en fortsatt rød-grønn regjering som med Arbeiderpartiet i spissen ikke bryr seg en millimeter om miljøet. Se bare for eksempel på Goliat, Tjæresandprosjektet i Canada, Kårstø uten CO2 rensing med mer. Venstre var medlem av en regjering som ble historisk som den første til å gå av på en miljøsak. SV virker å være så fornøyd med regjeringsmakt at de gjerne svelger kameler mothårs til frokost, middag og kvelds. Venstre vil også ha regjeringsmakt for å endre verden, men likheten mellom de to partiene stopper omtrent akkurat der. For Venstre vil det være uaktuelt å sitte i en regjering som går inn for ut utbygging av Lofoten Vesterålen og dette vet Høyre veldig godt. KrF og Venstre er klare motstandere mens dette ikke er en sak som er viktig nok for Høyre til å ikke akseptere et veto fra Venstre og KrF i et regjeringssamarbeid. Derfor bør de som bryr seg om vern av Lofoten og Vesterålen heller gi sin stemme til Venstre enn til SV.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentar to “SV og oljeutvinning i Lofoten Vesterålen.”

 1. Karisma Says:

  Venstre har mye god miljøpolitikk. Men jeg er litt lei av skrytet av at dere gikk ut av regjering i 2000 pga gasskraftsaken. I Bondevik II-regjeringa gjorde dere det stikk motsatte. Dere la til rette for gasskraftverket på Snøhvit, uten å bygge det for potensiell rensing i fremtida. Som alle vet har Snøhvit i ettertid blitt en stor skandale. I tillegg var det første steget på vei for å få åpna Barentshavet for petroleumsvirksomhet. Så slutt å skryt.

  Men jeg håper virkelig dere kan komme lengre enn det SV har gjort i regjering. Ultimatum er bra.

 2. torkildstrandvik Says:

  «Lei av skrytet»? Sentrumsregjeringen til Bondevik gikk av på gasskraftsaken fordi den var for viktig til å la passere. Om ikke annet burde du faktisk også vært stolt av at vi hadde en regjering som var villig til å gå av på en miljøsak dersom miljø er noe som betyr noe for deg.

  Klok av skade etter Snøhvit kan man si, har Lars Sponheim gjort det klinkende klart at Venstre ikke kan sitte i noen som helst slags form for regjering uten at det ligger nedfelt at den aldri vil akseptere oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

  Les også gjerne mitt innlegg om Solheims janusansikt hvor jeg har kommentert mulige regjeringskonstellasjoner til høsten og hvilke konsekvenser dette vil få for miljø og klimasatsingen.

 3. Jarle Fagerheim Says:

  Kor mykje truverde har Venstre som konsekvent røystar for oljeutvinning alle andre stader enn Lofoten, Vesterålen og Barentshavet? Jøa, Vega, Vega sør, Tyrihans, Skarv … som Gunnar Kvassheim kallar dei, «prosjekt som kan framskaffe betydelige mengder med olje og gass, og som kan bidra til verdiskaping og betydelige inntekter» (sitat frå stortingsdebatten om Skarv-feltet i Norskehavet). Ei røyst på kva som helst av stortingspartia er ei røyst for framhald av oljeøkonomien. Difor stiller Miljøpartiet Dei Grøne til val i alle fylke til hausten.

  • torkildstrandvik Says:

   Venstre har som overordnet mål å gå inn i lavutslippssamfunnet og vil i kommende stortingsperiode gjennomføre flere konkrete tiltak for å vri samfunnet ut av oljeavhengigheten. Allikevel er det greit å ha i bakhodet at man har gjort seg så avhengig av olje og gass at man må gjennomføre en gradvis vridning til man endelig er helt uavhengig av olje og gass. En brå og absolutt stopp i olje og gassutvinning vil ha uante konsekvenser for verdensøkonomien og stort sett alle av jordens samfunn.

   Venstre er klar på at man skal ut av oljealderen og over fra fossil til fornybar energi, men man kan ikke bare gjøre det over natten, verdenssamfunnet vil bare ikke klare den overgangen. Derfor må man være selektiv med hva og hvor man henter mer olje og gass. Derfor er Venstre blant annet mot at StatoilHydro skal være involvert i tjæresandprosjekter i Canada og utvinning i Lofoten/Vesterålen.

   Det er forskjell på å barbere seg og kutte av seg hodet.

 4. Kai Joar Says:

  I ditt svar til Karisma sier du at regjeringen gikk av, og det er jo akkurat det Karisma også sier. Det du unngår, og ikke nevner med et ord, er at Venstre gikk inn i en NY regjering like etterpå, og da var plutselig gasskraftutbygging uten rensing helt greit?

  Hva slags troverdighet kan man tilskrive to partier som går fra en regjering på grunn av en prinsippsak, men som i en ny regjering et år etterpå kan glemme hele saken og starte en storstilt utbygging?

  Skjønner ikke hvorfor Venstre skulle ha større troverdighet enn SV i denne saken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: