Ytringsfrihet

Nå har vi akkurat passert tjueårsmarkeringen for studentopprøret på den himmelske freds plass og debatten om ytringsfrihet er like levende som den noen gang har vært. Anders Heger sier det godt i Dagsavisen når han sier at ”Ytringsfriheten er ikke endelig bestemt, ikke en egenskap man «har» eller «ikke har». Den er relativ, ikke absolutt. Man kan ha mye eller lite, men man har aldri alt”.  I dagens Norge tar vi mange ting for gitt som andre mennesker hver dag kjemper for med livet som innsats, deriblant retten til fritt å ytre våre meninger.

Vi kan aldri tillate oss å konkludere med at ytringsfriheten er endelig og ferdig definert. Det er en rett som forplikter til kontinuerlig vedlikehold og forsterking. Der hvor Norge er blant de landene i verden med sterkest vern av individers rett til å tale sine meningers mot, kan det være vanskelig å fatte omfanget av truslene mot ytringsfriheten andre steder. Ofte er det slik at man ikke får høre om de menneskene som kjemper hardest, nettopp fordi makten ikke slipper dem til. Med dette i bakhodet kan vi aldri gi opp kampen.

Ytringsfriheten er som en bolle med vann. Bollen kan veltes og alt vannet vil renne ut med èn gang, eller den stå i solen og sakte men sikkert fordampe til alt vannet er borte. Det jeg forsøker si er at den krever stadig vedlikehold og påfyll for ikke å forsvinne. Om man skal dra den enda lengre så er det slik at vi har nok vann i Norge, mens vi også vet at mange andre steder i verden er det knapphet på vann. Vi, som er så heldige å ha nok vann har en moralsk forpliktelse til å sørge for våre etterkommere også har nok vann samtidig som vi jobber kontinuerlig og utrettelig for at andre som trenger det skal få nok vann andre steder i verden.

Uten ytringsfrihet er all frihet kun en illusjon.

Reklamer

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: