Regjeringsprat

Siden det er sommer og det meste står stille så kan jeg benytte anledningen til å skrive litt om valget og hva som mest sannsynelig kommer til å skje etter 14.september.

Gitt forutsetningen at man får et borgerlig flertall etter valget, samt at Høyre og Fremskrittspartiet ikke får rent flertall alene vil mest sannsynelig følgende scenario utspille seg. Jens og Arbeiderpartiet vil ikke være interesserte i å sitte med regjeringsmakten når man har et borgerlig flertall i stortinget, derfor vil Jens søke avskjed hos kongen og peke på Siv Jensen som den største aktøren i en borgerlig konstellasjon. Siv Jensen vet at Venstre sammen med KrF, AP, SV og SP vil stemme ned tiltredelseserklæringen hennes og derfor vil hun si til kongen at han må snakke med Erna Solberg.

Kongen vil så ta kontakt med Solberg som da vil forsøke danne regjering med Venstre og KrF. Jens og Arbeiderpartiet vil ha mye lettere for å akseptere en slik regjering enn en regjering med FrP. I valget mellom disse to borgerlige alternativene vil Jens velge det ”lesser evil” i hans øyne og dermed gi flertall for tiltredelseserklæringen til Erna Solberg. Fordelen, og ulempen om du vil, med Arbeiderpartiet er at de har en tradisjon for partipisk slik at parlamentarisk leder i AP til enhver tid har hele partigruppen med seg i voteringer. Dermed er det duket for en ny Høyre/sentrumsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Dette vil på langt nær være den største blokken i det politiske landskapet, men det vil være den mest styringsdyktige med handlingsrom både til høyre og venstre for seg.

Den store jokeren her vil være FrP. Mest sannsynelig vil Siv Jensen opptre med en harmdirrende tone og være sjokkert og indignert i lengre tid fremover, siden hun som den største på borgerlig side ikke kommer inn i en borgerlig regjering. Jensen vil stå overfor en situasjon hvor hun kan velge å gjøre FrP til en konstruktiv samarbeidspartner for en borgerlig regjering, eller oppføre seg som en trass liten treåring overfor regjeringen. Det er ingen tvil om at hun har mest å hente på å vise storhet og bidra konstruktivt til å skape god politikk for Norge de neste fire årene, både fordi hun da vil vise en side av FrP man så alt for sjelden har sett, men man kan heller ikke utelukke at hun isolerer seg fullstendig og tvinger regjeringen til å søke budsjettsamarbeid med AP.

Jeg tror og håper at FrP vil vise storsinnethet fordi de åpenbart har mest å tjene på det i det lange løp, om fire år kan det godt være at FrP sammen med Høyre kan oppnå rent flertall og da få sin etterlengtede inntreden i regjeringskontorene. Ved å tvinge en Høyre/sentrumsregjering til å søke budsjettsamarbeid med AP så svikter FrP borgerlig side og de vil indirekte gi AP stor påvirkning på den politiske kursen de neste fire årene, samtidig som de vil marginalisere sin egen påvirkning.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , , , , ,

2 kommentar to “Regjeringsprat”

 1. Steff Says:

  Heisann.
  Interessant innlegg.
  Som FrP-velger håper jeg allikevel å se en regjering bestående av disse og Høyre. Jeg tror det norske folk er klare for dette nå, noe de siste meningsmålingene kanskje tyder på.
  For Venstre sin del ser det ikke like lyst ut:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=563599

  For å kunne uttale seg om å sitte i regjering burde man vel strengt tatt hatt litt større oppslutning enn +/- 4 % ??

  Etter min mening burde det gjøres om på lovverket i når det gjelder regjeringen i Norge.
  Ingen partier med oppslutning under 7 % burde få anledning til å sitte i regjering. Konklusjonen er enkel: Får du 4 % oppslutning har folket talt. Dere er uønsket. Er det da riktig at partiet skal kunne få makt og innflytelse i en regjering ? Jeg mener nei.

  Ha en fin dag.

 2. torkildstrandvik Says:

  Er vel enig med deg at man gjerne bør være litt større enn 4% for å være en del av en regjering. Og snittet til Venstre har den siste tiden ligget på oppunder 6%. Jeg håper selvfølgelig at vi skal vokse enda litt til frem mot valget. Historisk sett kommer også dette til å skje, Venstre har en tradisjon for å vokse mot valgdagen, på samme måte som FrP har en tendens til å falle en del mot valgdagen i forhold til meningsmålingene.

  Det er interessant hvordan man skal sette en lov som hindrer partier under 7% å sitte i regjering. Hvorfor skal det et lovverk til for å regulere dette? Trodde FrP-velgere generelt sett stemte på et «liberalistisk» parti fordi denne ideologien i utgangspunktet ikke er så glad i lover og reguleringer? Jeg noterer meg også at man som FrP-velger er relativt historieløs, På 80-tallet valgte Carl I. Hagen å felle en Høyreregjering fordi han følte seg forbigått… FrP hadde 2 representanter på Stortinget etter valget i 85.

  Så kan vi dra dette videre, man snakker om at Venstre med 4+% er uønsket av folket, dette har vært FrP sine resultater i omtrent 20 år etter at de ble stiftet, skulle man da i denne perioden ha løftet sperregrensen eller foretatt seg andre grep for å hindre at FrP noensinne ble en realitet? Synes enkelte FrP-velgere utviser en skremmende mangel på historieforståelse. Nå som man er blitt relativt store så skal man hovere over de som gjennom historien har sørget for at nettopp FrP har fått anledning til å vokse seg store. Personlig vil jeg legge til at det er vel så mye FrP-velgernes arroganse som FrP sin politikk som gjør det så vanskelig å ha noe som helst respekt for partiet.

  Og en fin dag tilbake til deg! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: