Valget og den politiske framtiden i Norge.

Da er stortingsvalget over og de rødgrønne vant flertall for fire nye år med utvidelse av staten, manglende satsing på miljø og kunnskap, samt ingen plan for verdiskapning i Norge.

Hele veien inn til siste uken før valget virket det som folket var klare på at de ønsket en borgerlig regjering. Så skjedde det noe. Venstre begynte falle, omtrent fra dag til dag, på meningsmålingene. Hva var det som skjedde?

Foranledningen til dette forteller om en strategi fra Stoltenberg og AP om å gjøre dette valget til et valg mellom fortsatt rødgrønt styre eller et borgerlig kaos med FrP enten i regjering eller i en sentral maktposisjon. Hele sommeren og de første ukene gjennom valgkampen hørte vi ikke om annet enn ”Jens eller Jensen”, som ble nærmest for en mantra å regne. Mot slutten av valgkampen hadde Lars Sponheim klart å manifestere en forståelse for at det fantes en tredje vei, en ”Bondevik III” bestående av Høyre, KrF og Venstre. Plutselig var Erna Solberg en tredje statsministerkandidat. Dette forkludret virkelighetsbildet til Stoltenberg på en slik måte at det var essensielt å sette alle kluter til for å knekke Venstre og ”det tredje alternativ”. Følgelig kan det virke som at AP den siste uken, etter at Sponheim hadde klart å depolarisere den politiske virkelighetsforståelsen, besluttet å sette alle ressurser inn på å riste Venstre i fillebiter, dette var en strategi som åpenbart fungerte veldig bra da ”en stemme til Venstre er en stemme til FrP” ble sementert blant borgerne. Følgelig valgte mange velgere, spesielt i distriktene, å stemme taktisk ved å gi sin stemme til Arbeiderpartiet, og kanskje noen til SP og SV.

På den andre siden virket det som Erna Solberg og Høyre hadde store problemer med å velge samarbeidspartnere de neste fire årene. Høyres strategi om en bred borgerlig allianse feilet på alle måter. Først hadde vi det etter hvert så berømte VG-bildet av Solberg sammen med Høybråten og Sponheim, hvorpå hun dagen etter måtte løpe til Siv Jensen og si at dette slettes ikke var et partnerskap fra Høyre sin side. Som venstremann må jeg si at frustrasjonen var rimelig høy, mens jeg samtidig kan innbille meg at forundringen nok var mer gjeldende blant borgerne, hva var det egentlig Høyre ville? Etter valget framstår Høyre som en valgvinner, men er de egentlig det? De gikk til valg på borgerlig flertall og ny borgerlig regjering, men feilet begge steder, hvorfor? Jeg lurer litt på hva Høyres strateger hadde inhalert den dagen de besluttet å fortsette pushe en bred borgerlig allianse. Høyre og FrP var egentlig aldri i nærheten av et flertall alene, dette burde vært første, eneste og siste varsel til Høyre om hvilke partnere de burde ha valgt for å sikret et borgerlig flertall ved valget.

Høyre gjennom sin udugelighet, AP gjennom sin ekstremt vellykkede kampanje klarte på hver sin side å skvise Venstrevelgere til enten å velge AP dersom de kom fra distriktene, eller Høyre dersom det var byliberale velgere. Resultatet ble 3.9 prosent for Venstre og takk og farvel til et borgerlig flertall de neste fire årene. Arbeiderpartiet lyktes med sin strategi, det var å knekke et borgerlig flertall gjennom å angripe det ”svakeste punktet”, Venstre. Høyre dreit seg ut gjennom å filleriste Venstre på en slik måte at det som gjennom de siste 3 årene virket som et stabilt borgerlig flertall ble ødelagt. Venstre forsøkte tidlig i valgkampen å profilere seg på politikk framfor regjeringsprat, men ble til slutt skvist fra begge sider på en slik måte at velgerne ble livredde for å stemme på partiet grunnet usikkerhet om hvem Venstre ville støtte. Venstreorienterte velgere gikk til AP mens de høyreorienterte borgerlige velgerne gikk til Høyre. Resultatet ble et Venstre under sperregrensen og fortsatt fire nye år med rødgrønt flertall.

Hva er så veien videre? Det interessante i framtiden blir hvorvidt Venstre klarer å reise seg og gjenerobre en sentrumsposisjon i norsk politikk. Det er åpenbart at det finnes handlingsrom i sentrum av norsk politikk, så er spørsmålet om Venstre klarer å ta tilbake den plassen og denne gangen gjøre den til sin for godt. Det kan virke som at det sosialliberale Venstre ble ofret av Arbeiderpartiet i et større bilde for å hindre at man fikk det ytterliggående, populistiske FrP i nærheten av regjeringskontorene.

Etter et valg hvor Venstre på mange måter har blitt kasteball mellom både Arbeiderpartiet og Høyre så blir på mange måter spørsmålet hvem Venstre eventuelt skulle samarbeide med dersom man skulle klare komme tilbake med en viss representasjon på Stortinget og manifestere seg som et sentrumsparti. Det eneste klare utgangspunktet til Venstre er en klar avstandstagning fra FrP, samtidig som man kanskje for tiden ikke har det beste forholdet til hverken AP eller Høyre heller. Det er rimelig åpenbart at behovet for nytenkning er tilstede og nye allianser må tegnes opp.

Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta for Venstre å komme tilbake og når de kommer, hvem de skal orientere seg mot på kort og lengre sikt. Flere mennesker, både i AP og i Venstre har tatt til orde for en bred sentrumsallianse bestående av AP, Venstre og Høyre samt kanskje også KrF. Dette er en spennende tanke for nytenkende og liberale mennesker, spørsmålet er bare hvor lang tid en slik tanke vil ta for å modnes i de forskjellige partiene og hvilke målsetninger og forutsetninger en slik allianse skulle ha.

Det er åpenbart at en så bred allianse med en mandatfordeling i nærheten av den man har i dag nødvendigvis vil se dagens lys utelukkende for å være en effektiv stopper for FrP og den populismen de representerer. Etter at faren med FrP er avverget tror jeg en slik allianse nok vil bryte sammen fordi det etter hvert vil være for mange interne uenigheter til at man klarer finne de riktige løsningene. Resultatet vil nok være at man igjen uansett har klart å utslette den polariseringen man har sett forsøk på i denne valgkampen. Det finnes ingen eksistensgrunnlag for et topartisystem i Norge, og dette tror jeg vil bli mer og mer tydelig i tiden som kommer, hverken strukturen eller borgerne er klare for et topartisystem.

Reklamer

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: