Jan Arild Snoen kvesser knivene.

I dagens utgave av Dagsavisen går Snoen til angrep på Venstre i en kommentar med tittelen ”Lykke til, Stian” om den nye byråden i Oslo.

Venstre, og KrF, blir beskyldt for å presse igjennom årlige ufinansierte utgiftsøkninger i størrelsesorden en halv milliard og at dette skal være en av grunnene til at Oslo kommune nå sliter økonomisk. Har Snoen glemt overskridelsene i Holmenkollen på 600 millioner, eller Flexus-skandalen eller IKT-skandalen på 350 millioner? Dette viser et byråd som åpenbart har utfordringer med økonomistyring i sin egen virksomhet. Snoen har åpenbart også glemt hvordan parlamentarismen fungerer, skal man ha et budsjett vedtatt er man nødt til å søke flertall for dette hos de folkevalgte. Det at byrådet søker støtte hos Venstre og KrF er vel ikke akkurat overraskende i all den tid de er borgerlige partier og således har relativt sammenfallende syn på mange områder. Dersom H/FrP-byrådet skulle søkt støtte for sitt budsjett hos de rødgrønne så ville det blitt interessant hva slags form for politikk det ville blitt. Venstre, og KrF, representerer et sentrum som sitter med mye makt fordi man med sine bystyremandater bestemmer om det skal bli flertall for byrådets politikk eller opposisjonens politikk. Venstre er på mange måter partiet som styrer i Oslo med vekslende flertall i dag, det blir ikke flertall for noen forslag som ligger til høyre for Venstre og sånn sett er man en borgerlig garantist mot for mye FrP-innflytelse på byen vi er så glad i.

Dersom Snoen og Oslos innbyggere føler at det er for galt at prisen på månedskortet har blitt redusert til 550 kroner, eller at Oslo har fått femminutters avganger på trikken eller investert i nye t-banevogner og generelt sett at Oslos kollektivtilbud har blitt sterkt forbedret så skal man selvfølgelig få lov til å stemme på andre partier enn Venstre, men dersom man faktisk synes at dette er gode tiltak som har gjort ting litt bedre og lettere så bør man fortsatt vurdere å stemme Venstre i Oslo. Dersom det er negativt at byrådet blir korrigert til å finansiere osloskolen på en ordentlig måte så må man gjerne også få lov til å stemme Venstre ut, men dersom man synes det er viktig at skolene i Oslo får de midlene de trenger for å drive ordentlig, så bør man stemme på Venstre fremfor Høyre og FrP som jevnt forsøker å redusere overføringene til skolene i byen vår. Venstre er den ansvarlige borgerlige vaktbikkja som passer på at byrådet ikke raserer byen vår.

Det er feil å anklage Venstre for at gjeldsgraden i Oslo kommune har gått fra 22% i 2004 via 54% i år til et stipulert 93% i 2013. Her er det mange faktorer som spiller inn, men de ekstrabevilgningene som Venstre og KrF får til gjennom budsjettsamarbeid med byrådet er definitivt ikke i nærheten av å påvirke Oslos økonomi i så stor grad at man kan legge skylden på Venstre for Oslos vanskelige økonomiske fremtid.

Snoen inviterer Oslos innbyggere til å fjerne Venstre fra vippeposisjonen i bystyret for enten å få et borgerlig eller sosialistisk flertallsbyråd uten Venstre. Det er ingen hemmelighet at Snoen aldri har vært en spesielt stor tilhenger av Venstre, men det får da være måte på halvsannheter og bløffer man skal finne seg i. Selvfølgelig er han i sin fulle rett til å be borgerne stemme noe annet enn Venstre, men da synes jeg i hvert fall han bør ha anstendighet til å gjøre det på rett grunnlag og ikke ved å spre løgner og halvsannheter om et parti som ut fra sin posisjon med 5 bystyrerepresentanter av 59 har fått gjennomført veldig mye politikk i byen vår. Venstre som sentrumsparti har en unik egenart i at man kombinerer det beste fra sosialistene rundt solidaritet med det beste fra borgerlig side om individuell frihet. Om det skal være galt å ha to tanker i hodet samtidig så synes jeg egentlig litt synd på Snoen.

Avslutningskommentaren til Snoen er vel noe av det mest håpløse jeg har sett på en god stund. ”Oslofolk kunne også hjelpe til ved å være villig til å stemme på partier, dersom slike skulle finnes, som setter langsiktig ansvarlighet foran kortsiktig moro. Men vil dere det da?”

Ja det gjenstår å se da, Snoen, om folk er villige til å stemme på Venstre som bygger en by for fremtiden gjennom satsing på kollektivtrafikk, skole, og miljø, eller om de stemmer på FrP som vil bruke opp oljefondet så snart som mulig. Til for eksempel å dekke inn sine egne skandaløse prosjekter som overskridelsene i Holmenkollen, Flexus eller IKT-satsingen til Oslo kommune. Det at Venstre må dra byrådet med på å fase ut oljefyring og satse på kollektivtrafikk fremfor privatbilisme i Oslo sentrum synes jeg faktisk er gode argumenter for et parti som tenker fremover og har langsiktigheten i behold. Så ja, hva vil man stemme?

Reklamer

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: