Kvinner voldtas i Guinea.

Det er med triste øyne man følger situasjonen i Guinea og leser om kvinner som åpenlyst voldtas i gatene. Dette får meg til å tenke hvordan mennesker kan få seg til å begå slike brutale overgrep mot andre mennesker? Er det individets iboende gruppementalitet som spiller inn? En massesuggesjon hvor all forståelse for og respekt for andre individer blir tilsidesatt i en euforisk rus med selvforsterkende effekt? Kan det være slik at mennesker i grupper automatisk tar til seg en gruppetanke om at de er bedre enn andre grupper og dermed at andre regler og annen etikk gjelder for dem og gir dem rett til å behandle det de oppfatter som andre grupper som mindreverdige?

Det er mange spørsmål som dukker opp i hodet når man hører om slike tilfeller av overgrep mot medmennesker. På den andre siden er det langt vanskeligere å komme opp med noen svar på hvorfor mennesker kan få seg til å begå slike brutale overgrep mot andre. Kanskje kan det være frykten for å være annerledes som hindrer individer i å bryte ut av rekkene og nekte være med på voldsorgiene, kanskje kan det være trusler om at de eller deres familiemedlemmer kommer til å lide om de ikke gjør som de får beskjed om. Men i mine øyne er ingen av disse grunnene gode nok til å forsvare de handlinger som nå blir utført på uskyldige kvinner i Guinea. Alle individer har en plikt og et ansvar i menneskehetens navn til å ikke påføre andre mennesker lidelser. Når slikt foregår i organiserte former så er det noe av det verste man kan bli utsatt for. Din egen statsmakt utøver ikke bare grov vold og terror mot deg, men også de verste overgrep noe menneske kan bli utsatt for, voldtekt. Hvilken tillit kan man noensinne forvente at kvinnene som blir utsatt for dette noensinne kan føle mot menn igjen, eller sin egen stat?

En klok person sa en gang at vi lærer historie så vi skal lære av feil og urett som har blitt begått for på den måten å unngå gjøre det igjen, men det virker som historieforståelsen svikter mennesker verden over, igjen og igjen. Hvor er de norske myndigheten oppe i alt dette her? Jeg ser at statssekretær Gry Larsen fordømmer handlingene som utøves mot demonstrantene i Guinea, men er det virkelig alt vi kan gjøre?

Reklamer

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: