Nå må NRK rydde opp!

NRK planlegger å starte opp en betalt nedlastingstjeneste for sine egenproduksjoner. Dette betyr at alle borgerne som betaler lisenspenger plutselig er nødt til å betale to ganger for samme produktet. Statskanalen finansieres i dag 95 prosent gjennom kringkastingsavgiften, også kjent som lisenspenger. Dette betyr at borgerne så å si fullfinansierer drift og produksjon i NRK i utgangspunktet. Hvordan kan de da moralsk sett forsvare å ta betalt av de samme borgerne for noe de allerede har betalt for?

NRK gjennom sitt kommersielle datterselskap NRK Aktivum forsvarer denne finansieringsmodellen med at alle inntekter til selskapet vil bli pløyd inn i nye produksjoner. Jeg synes det først og fremst er betenkelig at de skal ta dobbelt betalt for sine tjenester, dernest er det også rimelig betenkelig at de tar seg den frihet å overstyre den politisk styrte inntektsmodellen som ligger til grunn for NRK sin drift. Kringkastingsavgiften settes årlig av Stortinget og skal være statskanalens inntektsgrunnlag. De synes åpenbart de får for lite penger og forsøker å overstyre politiske vedtak gjennom å forsøke selge en vare til kundene som kundene allerede har betalt for. Dette er umoralsk og må stoppes.

Det er helt greit at NRK tar seg betalt for å selge en fysisk DVD da denne også har produksjonskostnader, mens digitale filer som allerede ligger gratis tilgjengelig i 30 dager kan man like gjerne fortsette å la ligge tilgjengelige uten å skulle forsøke melke kundene sine gjennom dobbelt betaling. Det å forsøke villede debatten gjennom å snakke om en modell for deling og videredistribusjon av digitale filer er bare feil.

– Når du får med alt bakgrunnsmaterialet og se innholdet akkurat når du vil , ligger det en merverdi i det, og vi opplever veldig sterkt at publikum er villig til å betale, sier Forlagsdirektør Jørgen Klafstad i NRK Aktivum til Aftenposten. La det være klart at jeg ikke er interessert i å betale to ganger for samme varen, og ikke er jeg spesielt imponert over en statskanal som overstyrer eierne sine gjennom finurligheter som å organisere nettbutikken sin i et datterselskap.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: