Oljefondet må ut av Vest-Sahara!

Statens pensjonsfond – utland eller ”Oljefondet” som vi også kaller det har klare retningslinjer for etiske investeringer, allikevel kommer det frem at man har investert tungt i selskaper som eksporterer fosfat fra Vest-Sahara, et land som har vært okkupert av Marokko siden 1975.

Hverken FN eller Norge har anerkjent okkupasjonen av dette landet på Afrikas vestkyst.

Sahrawiene, som den opprinnelige befolkningen heter, blir forfulgt, torturert og undertrykt av de marokkanske okkupantene. Undertegnede har selv vært med å samle inn penger til å kjøpe fotokamera og utstyr slik at studenter kan dokumentere overgrep mot Sahrawiene overfor resten av verden. Det er et folkeslag som lever under umenneskelige forhold med overvåkning og terrortrussel hengende over seg til enhver tid. Ofte kommer marokkanske politimenn på rassiaer og tar med seg studenter de mistenker for å være opposisjonelle og fengsler disse uten lov og dom. Disse blir i tur torturert under avhør, ofte med døden til følge. De marokkanske okkupantene bruker vold og terror som et våpen for å holde kontroll over Sahrawiene.

Norske myndigheter har selv frarådet investeringer i Vest-Sahara, da blir det enda mer merkelig at man gjennom Oljefondet selv investerer milliarder i selskaper som bidrar til å undertrykke Sahrawiene og finansiere deres okkupanter i Marokko. Kravet må være klart, alle norske interesser må trekke seg ut av Vest-Sahara inntil de har fått sin frihet fra Marokko. FN har også vært klar og tydelig på at all handel med naturressurser fra Vest-Sahara er i strid med internasjonale lover om at naturressurser og deres avkastninger skal tilfalle lokalbefolkningen. Det er åpenbart for alle og enhver at dette ikke er tilfellet her. Snarere tvert imot så bidrar dette til å finansiere undertrykkingen av lokalbefolkningen. Oljefondet må snarest trekke seg ut av alle investeringer som bidrar til å undertrykke Sahrawiene og deres land, Vest-Sahara.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: