En brun bølge brer seg – og FrP hiver seg på.

I Danmark har man nå bestemt seg for å innføre et poengsystem for innvandrere. Dette systemet skal rangere innvandrere etter hvor fort de lærer seg dansk og hvordan man involverer seg i samfunnet. FrP sin innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen hiver seg på og kaller forslaget for ”meget interessant og intelligent”.

Et slikt system er tiltenkt å motivere innvandrere og flyktninger til raskere å integrere seg i det norske samfunnet, men jeg rimelig sikker på at dette vil fungere helt mot sin hensikt. De ressurssterke vil klare seg helt fint. Problemet oppstår for alle de som ikke er ressurssterke, de vil få store problemer med å opparbeide seg en del grunnleggende rettigheter og systemet vil virke enda mer demotiverende i en allerede presset hverdag.

Dessuten legger et slikt system opp til et veldig ensidig fokus på integrering. Vi har også en plikt til å ta vare på våre nye landsmenn og gjøre alt vi kan for at de skal få lære seg språk og kultur på en slik måte at vi kan fungere godt sammen og utnytte synergieffektene som oppstår i skjæringspunktet mellom forskjellige kulturer.

Et poengsystem for innvandrere vil aldri klare legge opp til å hente ut de positive bieffektene av et mer multikulturelt Norge.  Det er et system som retter en moralsk pekefinger om at ”dere” skal levere mens ”vi” ikke gidder å gjøre noe. Integrering er et tosidig anliggende og man har like mye å bevise på begge sider.  Dette er åpenbart en side ved integreringsdebatten som FrP aldri vil klare å forstå. En kommunal leilighet og månedtlig utbetaling er ikke integrering om det er det man tror i FrP.

Når det er sagt så er det ingen tvil om at integrering også avhenger av en felles språkforståelse og kjennskap til kultur, men veien om kvalifiseringspoeng er definitivt ikke veien å gå for å få til dette. Et slikt system legger opp til en sortering av mennesker som kommer og ringer på døra til mor Norge som jeg ikke vil være en del av.

Reklamer

Stikkord: , , , , , , ,

5 kommentar to “En brun bølge brer seg – og FrP hiver seg på.”

 1. Martin Says:

  Jeg har en noe annerledes innfalsvinkel til dette enn deg kan man si, men jeg forholder meg avventende til jeg vet litt mer hva det går i. Men i utgangspunktet er jeg positiv:

  http://www.tankekorset.com/2010/03/17/er-poengsystem-en-god-løsning/

 2. tankgirl87 Says:

  Aah … brunbeising, den kunnskapsløses retorikk.

  Du vil ikke være en del av et Norge som mener andre ting enn deg, derfor må resten av Norge ombestemme seg, så da er det bare å sette i gang med brunbeisingen.

 3. Martin Says:

  Nå kan ikke jeg svare for tankgirl, men jeg er jo enig da. Du sammenligner altså dette tiltaket med nazisme. Da antar jeg at du er villig til å kalle USA for et nazistisk land siden de har en lignende ordning? (green cards). Jeg mener det er mer konstruktivt å legge av seg retorikken og heller diskutere dette saklig.

  Spørsmålet her er hvilke tiltak vi gjør som kan få røsket opp i integreringsproblemene vi ser over hele Europa. Skal vi få flyktninger og innvandrere hit kun for å hjelpe dem, eller skal de faktisk gi noe tilbake også? Det er langt fra en selvfølge at alle gjør det, og da er det legitimt å spørre om dette er et riktig tiltak – ikke bare fra et økonomisk men fra et verdimessig perspektiv.

  En viktig grunn til at jeg har meldt meg inn i Høyre er nettopp den grunnleggende tanken om at du skal hjelpe andre til å hjelpe seg selv – ikke at du skal gjøre folk avhengige av den hjelpen du gir. Hva er galt med å gi folk en gulerot? Vi kan ikke redde hele verden med hjelp av flyktningehjelp, så da kan vi ta i mot dem som faktisk bidrar til fellesskapets beste.

  Og så kan vi jo en gang i fremtiden rive ned urettferdige tollmurer så fattige land faktisk har en sjans på markedet, men det er i og for seg en annen debatt..

  • torkildstrandvik Says:

   Vi er enige i prinsippet om at man skal hjelpe folk til å hjelpe seg selv.

   Det er helt umulig å sammenligne et poengsystem som dette med greencard-løsningen de har i USA, det er en ren lotto-ordning hvor man uavhengig av språkforståelse og utdannelse kan søke om oppholdstillatelse.

   Skal man løse integreringsutfordringene man står overfor må man møte mennesker for hva de er, ikke basert på en sorteringsløsning som gjør at vi «stjeler» hjernekraft og kun dette, fra andre land.

   Uansett er det viktig å se på integreringstiltakene som finnes i dag for det er åpenbart at de ikke fungerer optimalt. Jeg tar gjerne en diskusjon på forskjellige tiltak som kan, eller har vist seg å fungere andre steder. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: