Potensielt historisk valg i Storbritannia.

I dag er det valg i Storbritannia og vi kan stå overfor et potensielt historisk valg. Storbritannia har valg i ènmannskretser, et valgsystem som i beste fall kan kalles direkte udemokratisk i våre dager. Riktignok hadde man en lignende ordning i Norge helt fram til mellomkrigstiden, men Venstre og Høyre ble enige om at en slik løsning var udemokratisk og feil. Dermed innførte man forholdstallsvalg i flermannskretser som valgsystem i Norge, noe som har bidratt til at Arbeiderpartiet vokste frem som en dominerende faktor i norsk politikk og at man har et sett med partier representert på Stortinget.

I Storbritannia har man to dominerende partier, Labour som nærmest kan sammenlignes med Arbeiderpartiet i Norge og Tories eller de konservative som mest kan sammenlignes med Høyre i Norge. Disse to partiene har opp igjennom historien stort sett delt på å sitte med makten i Storbritannia siden før første verdenskrig. Trenden lignet litt det som skjedde i Norge på omtrent samme tiden. Sosialdemokratene  ble en betydelig politisk aktør og det var de liberale som falt parallelt med deres vekst.

For første gang siden før første verdenskrig har de liberale i Storbritannia blandet seg inn i det gode selskap og er nå jevnstore med de konservative og Labour. Dette gjelder dessverre bare i oppslutning og ikke i uttelling, hvilket leder til min konklusjon om at man står overfor et potensielt historisk valg.

Det kan se ut som de konservative vinner valget, men at de ikke klarer å sikre seg flertall alene. Nick Clegg, lederen av LibDems har signalisert at dersom han kommer i en vippeposisjon vil han presse på for en endring av valgsystemet i Storbritannia i bytte mot LibDems støtte til enten Labour eller de konservative.

Ved siste valg hadde LibDems godt over 20 prosents oppslutning, men fikk under 10 prosent av setene i parlamentet.

Ènmannskretser representerer en demokratisk urettferdighet siden det kun er det partiet som får mest stemmer i en krets som får en representant derfra, hvilket er både ulogisk og udemokratisk. Dette ønsker Nick Clegg og LibDems å gjøre noe med og har signalisert et sterkt ønske om å endre valgsystemet i retning av forholdstallsvalg i flermannskretser, slik vi har i Norge. På denne måten står vi overfor et potensielt historisk valg.

Med ønske om et godt valg for Liberal Democrates!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: